منبع سیبا شهر : وقتی گوشی هوشمندتان، همراه شما باشد، هر لحظه و در هر مکانی، قابل ردیابی هستید. هیچ روشی وجود ندارد تا مانع ردیابی شما شود. حتی با خارج کردن سیم کارت و یا خاموش کردن موقعیت مکانی، باز هم گوگل می تواند موقعیت مکانی شما را به برج های مخابراتی مخابره کند.
اخیرا مشخص شده است که گوگل به راحتی می تواند موقعیت مکانی کاربران اندرویدی را تشخیص دهد. حتی زمانی که شما موقعیت مکانی تلفن همراهتان را غیر فعال هم کرده باشید، باز هم گوگل به موقعیت مکانی کاربران اندرویدی دسترسی دارد. پس هیچ گاه در امان نیستید و همیشه قابل رصد خواهید بود.
گزارش اخیری که در رسانه ها و خبرگزاری های مختلف منتشر شد، حاکی از این است که گوشی های اندرویدی حتی در حالتی که موقعیت مکانی شان غیر فعال است، باز هم می توانند موقعیت مکانی شما را نشان بدهند و کاربران هیچ کاری در مقابل این موضوع نمی توانند انجام بدهند.
خبرگزاری کوارتز اعلام کرده که گوگل موقعیت مکانی کاربران گوشی های اندرویدی را به برج های مخابراتی اطلاع رسانی می کند. حتی زمانی که هیچ گونه سیم کارتی در تلفن هوشمند نباشد، یا هیپ اپلیکیشن مکان نمایی در تلفن فعال نشده باشد و موقعیت مکانی غیر فعال باشد، گوگل می توند موقعیت مکانی کاربران اندرویدی را به برج های مخابراتی اطلاع رسانی کند.
متیو هیکی، کارشناس امنیتی و محقق در خانه هکر لندن، به خبرگزاری کوارتز گفته است : « واقعا راز اینکه چنین تنظیماتی در اختیارکاربران قرار ندارد چیست ؟ چطور گوگل می تواند حتی زمانی که هیچ سیم کارتی در تلفن همراه نباشد، اطلاعات موقعیت مکانی را رصد کند؟ این اطلاعات بر اساس اپراتورهای تلفن همراه قابل دسترس هستند. ولی حالا گوگل ادعا کرده به چنین محتوایی دسترسی دارد. »
در ژانویه، گوگل تغییراتی را در سیستم خود داد که شامل برخی اطلاعات مربوط به برج مخابرات سلولی این شرکت می شد. این برج سلولی به نام Cell ID code شناخته می شود. در این تغییرات اعمال شده، در داده های مربوط به مدیریت پیام ها و اعلان ها و نوتیفیکیشن ها تغییراتی اعمال شد.
گوگل این اطلاعات را به برج های تلفن همراه ارسال می کند. و این اطلاعات در حالی به برج های مخابراتی مخابره می شود که کاربر تلفن همراه ممکن است سرویس های موقعیت مکانی خود را خاموش کرده باشد.
و همانطور که خبرگزاری کوارتز نیز اعلام کرد چنین مواردی جزو نقض حریم خصوصی محسوب می شود. چطور ممکن است که تلفن شما سیم کارت نداشته باشد ولی بتواند در نقل و انتقال اطلاعات و داده ها کاری انجام دهد.
این تغییر همه دستگاههای اندرویدی را بدون توجه به نام تجاری یا مدل آن ها تحت تاثیر قرار داده است و تنها مختص گوشی های گوگل نیست، بلکه تمامی دستگاه های اندرویدی چنین وضعیتی دارند.
هر زمان که گوشی در محدوده یکی از برج های تلفن همراه قرار گیرد، اطلاعات آن گوشی برای گوگل ارسال می شود. نماینده گوگل در این خصوص گفت که این شرکت این اطلاعات را برای بهبود عملکرد و سرعت کلی پیام رسانی طراحی و تنظیم کرده و کارایی دیگری ندارد. این داده ها، می تواند موقعیت مکانی کاربر اندرویدی را در دایره ای به شعال یک چهارم مایل تشخص بدهد.
این داده ها رمز گذاری می شوند ولی ذخیره نمی گردند. البته گوگل اعلام کرده است تا پایان ماه جاری قصد دارد انتقال داده ها را به برج مخابراتی متوقف کند.
این وضعیت از یک طرف نگران کننده است، و از یک طرف تعجب برانگیز. در اوایل سال جاری، متوجه شدیم که برنامه Uber راهی برای گرفتن اثر انگشت کاربران iOS پیدا کرده بود ،این برنامه حتی بعد از پاک شدن از روی گوش هم می توانست این کار را انجام بدهد. این برنامه تا اوایل ماه آگوست ، مکان کاربر را حتی بعد از پیاده شدن از خودرو نیز ردیابی می کرد.
البته راه های دیگری هم برای ردیابی موقعیت مکانی کاربران وجود دارد اگر به آن برنامه ها مجوز ندهید نمی توانند چنین کاری بکنند. به گفته یک تیم تحقیقاتی دانمارک، در سال ۲۰۱۵، برنامه هایی مانند پرندگان خشمگین، پاندورا و کندی کراش، این قابلیت را داشتند.
البته برنامه هایی که اطلاعات موقعیت مکانی شما را ردیابی می کنند، لزوما برنامه های مخفی و سری نیستند. برخی برنامه ها هستند که حتی در ازای دریافت مبلغی می توانید موقعیت مکانی شخصی را رصد و ردیابی کنید که البته کاربردهایی هم دارد.
مثلا افراد آلزایمزی یا سالخوردگان و کودکان با کمک این برنامه های ردیابی به راحتی قابل مونیتورینگ هستند. که تنها این ردیابی بد نیست بلکه کمک کننده و مفید هم هست.
مثلا برنامه SafeGraph که اپلیکیشنی با پرداخت رون برنامه ای است در امریکا مورد استقبال قرار گرفته و بیش از ۱۰ میلیون گوشی هوشمند در ایالات متحده آمریکا را ردیابی می کند و تنها در ماه نوامبر ۲۰۱۶ نسخه جدید آن یعنی SafeGraph 17 هزار میلیارد اطلاعات نقاط حرکت و جابه جایی مربوط به گوشی هوشمند را جمع آوری کرد.
البته گروه هایی هم هستند که این چنین اخباری برایشان خوشایند نیست. برای مثال، پیش از اینکه گلن گرینوالد روزنامه نگار با ادوارد اسنودن ملاقات کند، لورا پواترا، فیلمساز مستند، از وی درخواست کرد که گرین والد باتری تلفن خود را خارج کند و یا اینکه تلفن را در اتاق هتل اش بگذارد و به جلسه بیاید.
به هر حال همان طوری که تکنولوژی می تواند در جهت کمک به کاربران گام بردارد گاهی هم مسایلی دارد که خوشایند عده ای نیست.
خبرگزاری کوارتز اعلام کرده است که ردیابی موقعیت مکانی توسط گوگل چیزی فراتر از اتظار کاربران است. شاید کاربران دوست داشته باشند حریم خصوصی آنها رعایت شود.
چنین وضعیتی شبیه به هک شدن برنامه های تلفن همراه است و این گمان می رود که نکند از اطلاعات استفاده نادرستی صورت گیرد یا حتی اطلاعات بیشتری ،یعنی بیش از موقعیت مکانی در اختیار گوگل قرارگرفته باشد.
به هر حال نگرانی در مورد سرقت اطلاعات شخصی همیشه وجود دارد و اگر چنین مسایلی رخ بدهد چه کسی پاسخگو خواهد بود؟
آیا با وجود چنین تهدیدهایی نسبت به نقض حریم خصوصی ، کاربران می توانند به شرکت ها و برندهای مختلف اعتماد کنند؟
آیا فقط موقعیت مکانی را ردیابی می کنند یا ممکن است روزی برسد که اطلاعات شخصی و حساب های بانکی نیز رصد شوند؟ اگر چنین اتفاقی بیفتد می تواند فاجعه ای به بار بیاورد .