میدان دید در دوربین مداربسته
یکی از مهم ترین ملاحظات که در انتخاب و خرید دوربین مداربسته باید مورد توجه قرار گیرد، اندازه ناحیه ای است که باید تحت پوشش نظارتی قرار گیرد. بهترین روش برای انتخاب دوربینی که تمام نقاط مورد نظر شما را پوشش می دهد، آشنایی با مفهوم میدان دید در دوربین مداربسته است. ما در این مقاله، ابتدا به توضیح مفهوم میدان دید در دوربین مداربسته پرداخته و سپس مزایا و معایب لنزهای با زاویه دید وسیع و باریک را ارائه می کنیم. مطالعه این مقاله شما را در انتخابی آگانه تر یاری می کند.
میدان دید در دوربین مداربسته به چه معناست؟
میدان دید در دوربین مداربسته معادل فارسی عبارت field of view است که به اختصار FOV نیز نامیده می شود. این اصلاح با نام زاویه دید یا viewing angle نیز مطرح می شود. مفهوم این اصطلاح عبارت است از ناحیه ای که دوربین می تواند تحت پوشش قرار دهد. این فاکتور، در برگه مشخصات هر دوربین مدار بسته آورده می شود. واحد سنجش میدان دید در دوربین مداربسته “درجه” است. شما می توانید میدان دید در دوربین مداربسته را به عنوان زاویه ی بین دو لبه افقی تصویر در نظر بگیرید.
نکته: میدان دید گسترده همیشه بهتر نیست! هر نوعی از لنز دوربین مداربسته مزایا و معایب خود را دارد. در ادامه توضیحات بیشتری ارائه می شود.
لنز با دید گسترده (Wide-angle Lens)
لنزهای کوچک با عنوان لنز با دید گسترده شناخته می شوند. این لنزها میدان دید گسترده تری را در مقایسه با لنزهای بزرگ تر ایجاد می کنند. در تصاویر ارسالی از دوربین های مداربسته با لنز کوچک، اجسام بیشتری با اندازه کوچک تر، دیده می شوند. این نوع از لنزها برای نظارت تصویری بر مناطق وسیع مثل سالن اجتماعات، انبار، حیاط پشتی و جلوئی و پارکینگ ها مناسب هستند.
لنز با دید باریک (Narrow-angle Lens)
لنزهای با اندازه بزرگ که با نام لنز با دید باریک نیز شناخته می شوند، میدان دید کوچکتری دارند. تصاویر ارسالی از دوربین های مدار بسته با لنزهای بزرگ، یک منطقه محدود را تحت پوشش خود قرار می دهند؛ اشیاء در تصویر بزرگتر و دقیق تر ظاهر می شوند. دوربین های مدار بسته با دید باریک با هدف نظارت بر مکان هایی مانند قسمت صندوق داری مغازه ها، درب های ورودی و خروجی، راهروها و وسایل ارزشمند طراحی شده اند.
میدان دید در دوربین مداربسته
به طور کلی دو عامل بر زاویه دید اثرگذار می باشند:
- فاصله کانونی لنز
- اندازه سنسور
فرمول زیر نحوه محاسبه دقیق زاویه دید را نشان می دهد:
که در آن 𝞪 همان زاویه دید بر اساس درجه ، h عرض سنسور تصویر بر اساس میلی متر و f فاصله کانونی لنز بر اساس میلی متر می باشد.
همان طور که مشاهده می کنید محاسبه فرمول فوق نیازمند استفاده از ماشین حساب های مهندسی بوده و فرآیندی زمان بر است. با توجه به این که اندازه سنسورها اغلب یک سوم اینچی و نیز فاصله کانونی لنز ها اعدادی تقریبا مشخص هستند، میتوانید از جدول زیر هنگام طراحی خود استفاده کنید.
کلیدی ترین فاکتور در محاسبه میدان دید در دوربین مداربسته، فاصله ی کانونی لنز آن دوربین است. لنز با فاصله ی کانونی بیشتر، ناحیه باریکتری از تصویر را نشان می دهد. فاصله کانونی در دوربین ها در واقع فاصله بین لنز و سنسور است.
با اندازه سنسور ثابت، هر چه فاصله کانونی بیشتر باشد زاویه دید باریک تر و هر چه فاصله کانونی کمتر باشد زاویه دید عریض تر می گردد.
لنز ثابت (fixed lens) لنزی است که فاصله کانونی آن غیر قابل تغییر است. این بدین معنی است که میدان دید به صورت دائمی تنظیم شده است و کاربر امکان تغییر آن را ندارد. اگر دوربین مداربسته ای با لنز ثابت خریداری می کنید، حتما باید به میدان دید آن توجه کرده و اندازه زاویه مناسب با کاربری خود را انتخاب کنید.
لنز متغیر (varifocal lens) این امکان را برای کاربر ایجاد می کند که به صورت دستی و با استفاده از دکمه یا پیچاندن، اندازه لنز دوربین مداربسته را تنظیم کند. دوربین های مداربسته با لنز قابل تغییر معمولا گران تر از دوربین های مدار بسته با لنز ثابت هستند، اما در مقابل انعطاف پذیری بیشتر در تنظیم اندازه تصویر برای کاربری های مختلف دارند. گاهی اوقات ممکن است فاصله کانونی در این نوع از دوربین ها نیاز به تنظیمات مجدد داشته باشد.
اگر کاربری شما به شکلی است که دائما نیاز به تعویض بین دید گسترده و باریک دارید، راه حل این است که از دوربین مداربسته PTZ استفاده کنید. میدان دید در دوربین های PTZ را می توان از راه دور و توسط دستگاه DVR، NVR یا گوشی هوشمند تغییر داد.